Институт за терапия
и експресивни изкуства

Полезни практики

Тук ви отправяме покана за лична практика у дома с арт терапия или за професионалната ви работа с хора. Периодично ще сменяме проектите, благодарение на които можем да изследваме, да се забавляваме и да откриваме. Всички упражнения са от личната ми работа с хора или от популярната арт терапевтична практика.

ЛЮБОВ В НАРАСТВАЩИ КРЪГОВЕ

Необходими материали:

  • Материали за рисуване, най-добре темперни бои ( може още сухи пастели)
  • Няколко листа кадастрон ( най-добре е формат поне А3)

Указания за работа:

1. Помислете си за любовта, която изпитвате към някого (ваш партньор, дете, родител, приятел, вътрешното си дете…)

2. Оставете се да рисувате свободно, водени от това чувство. Добре е да си отделите поне 15 мин. за тази фаза, за да може рисунката да не е просто “схематична”. Опитайте се да не се водите от идеята “как ще изглежда”, а от чувството и от простото удоволствие да рисувате, без да имате цел. Това ще бъде вашата рисунка №1.

3. След като завършите рисунката, огледайте я и усетете къде е мястото, в което може да разпознаете най-силно изразено чувството на обич (може да е определена фигура или цвят върху листа. Субективно е, няма “правилно” или “грешно”).

4. Когато сте идентифицирали мястото на “най-много обич” в рисунка №1, започнете нова рисунка №2. Представете си, че все едно навлизате по-дълбоко в това място на обич – като приближаването на телескопична леща или фотокамера (zoom in). Позволете си да рисувате това, което ви дойде, изследвайки това по-дълбоко място.

5. След като завършите и втората рисунка, може да продължите по същия начин, идентифицирайки все по-дълбоки места на любов във вас – до момента, в който може да спрете и да кажете: “Да, това съм аз, тук се чувствам на своето място”.

Направете паралел на последната си рисунка и на ситуацията в живота ви с човека, който ви вдъхнови да усетите чувството на любов. Успявате ли качествено да му/й покажете тази обич? Можете ли да я живеете? Можете ли да я разширите?

__________________________________________________________________________________"Моето сигурно място"
Индивидуален проект
За групи
За всяка възраст


Материали:
• Хартия/ Кадастрон, формат поне А3
• Бои за рисуване, най-добре темперни, или сухи пастели
• Бяло лепило
• Четки
• Цветна хартия тишу (за колаж)

Този проект дава възможност да се почувстваме “у дома” – на безопасно и сигурно място, където всичко “е предоставено”, където се чувстваме в покой и хармония. Подходящо е за хора, които изпитват тревожност и безпокойство, за деца, които може да се страхуват от тъмното или да имат кошмари, както и просто като ресурс в ежедневието.
Всички имаме нужда от наше “убежище”, където да се “съберем” и пречистим, успокоим и обновим.
Важно е да се знае, че това място може да се намира където си пожелаем, да съдържа всичко, от което имаме нужда, можем да бъдем сами или да поканим светли и любящи хора/ присъствия – хора, които са в живота ни или които са били подкрепа за нас в миналото, духовни учители, дори ангели или просто Светлината.
Изобразяването на “сигурно място” ни дава възможност да го усетим в тялото си и да бъдем в него всякога, когато пожелаем.


Темата е да се създаде рисунка, в която може да има елементи и на колаж, като се използва цветната тишу хартия, бялото лепило или всякакви други подръчни материали.

1. Представете си къде и как изглежда за вас “безопасното място”. Помнете, че "обител" не означава само сграда; за някои хора сигурното място може да означава природата.
2. Опитайте се да го изобразите с възможно най-много детайли. Някои елементи ще се появят в хода на самото рисуване. Картината може и да е само абстрактна, като чувство на сигурност и покой.
3. Добавете, ако желаете, елементи на колаж от цветна хартия, така че сигурното място да ви харесва и да го чувствате наистина свое.
4. Когато рисунката е завършена, помислете си къде във вашето тяло усещате връзка с това място. От там вие може винаги да се свързвате с това чувство на безопасност и да се зареждате от него.
­