Полезни практики

Полезни практики

Тук ви отправяме покана за лична практика у дома с арт терапия или за професионалната ви работа с хора. Периодично ще сменяме проектите, благодарение на които можем да изследваме, да се забавляваме и да откриваме. Всички упражнения са от личната ми работа с хора или от популярната арт терапевтична практика.

ЛЮБОВ В НАРАСТВАЩИ КРЪГОВЕ

Необходими материали:

  • Материали за рисуване, най-добре темперни бои ( може още сухи пастели)
  • Няколко листа кадастрон ( най-добре е формат поне А3)

Указания за работа:

1. Помислете си за любовта, която изпитвате към някого (ваш партньор, дете, родител, приятел, вътрешното си дете…)

2. Оставете се да рисувате свободно, водени от това чувство. Добре е да си отделите поне 15 мин. за тази фаза, за да може рисунката да не е просто “схематична”. Опитайте се да не се водите от идеята “как ще изглежда”, а от чувството и от простото удоволствие да рисувате, без да имате цел. Това ще бъде вашата рисунка №1.

3. След като завършите рисунката, огледайте я и усетете къде е мястото, в което може да разпознаете най-силно изразено чувството на обич (може да е определена фигура или цвят върху листа. Субективно е, няма “правилно” или “грешно”).

4. Когато сте идентифицирали мястото на “най-много обич” в рисунка №1, започнете нова рисунка №2. Представете си, че все едно навлизате по-дълбоко в това място на обич – като приближаването на телескопична леща или фотокамера (zoom in). Позволете си да рисувате това, което ви дойде, изследвайки това по-дълбоко място.

5. След като завършите и втората рисунка, може да продължите по същия начин, идентифицирайки все по-дълбоки места на любов във вас – до момента, в който може да спрете и да кажете: “Да, това съм аз, тук се чувствам на своето място”.

Направете паралел на последната си рисунка и на ситуацията в живота ви с човека, който ви вдъхнови да усетите чувството на любов. Успявате ли качествено да му/й покажете тази обич? Можете ли да я живеете? Можете ли да я разширите?