Институт за терапия
и експресивни изкуства

14 март: Арттерапия за работа с травми с асоциативни карти ОХ - обучение

Проективни техники за работа с деца и възрастн. Развиване на умения за справяне
Обучение: 14 март от 10-17 часа
София.
Водещ: Красимира Бонева

Какво представляват Картите ОХ

Ох картите са много повече от карти за игра. Те са изкуство във вашата ръка, мост между съзнаваното и несъзнаваното, срещата на рационалното и емоционалното, средство за себепознание, ваша муза за творчество, креативност и общуване.

Тези красиви тестета от карти стимулират креативността и комуникацията. Пъстротата им спомага за развихряне на въображението.

Какво включва обучението?

В този тренинг ще разгледаме техники за работа с травми. С помощта на специално създаденото колода COPE от семейството на ОХ Картите ще покажем техники за развиване на умения за справяне. Ще се учим да откриваме потенциала за справяне на всеки клиент и как да го провокираме да го използва.

Появата на “COPE” картите е резултат от срещата на руска художничка, израелска психоложка и немски издател – представители на три нации, които споделят фактите от близката история, изпълнена с травматични събития. Те решиха да създадат заедно инструмент за работа, за свят с по-малко страдания.

Ние, хората, имаме тенденцията да виждаме трудностите, бедствията или травмата (например събития, които са извън нашия контрол) като ситуации, определени от ръката на съдбата. Но е важно да помним, че независимо как или от къде произлизат подобни събития, начинът и способите да се справим с тях са  в нашите ръце. Това е значението на умението „справяне“. „Да се справяме“ означава да се изправим и да се борим с трудностите, бедствията или травмата – и това да доведе до успех. Всеки от нас, по природа, е надарен с определени ресурси за справяне, останалите ги развиваме чрез придобития опит от своя живот. ВСИЧКИ методи за справяне могат да бъдат подсилени чрез упражнения или чрез специално ориентирани терапии.

Всички терапии за травма се стремят към това да освободят хората от потискащото влияние на дадено събитие. “COPE” картите нямат за цел да заместят други терапевтични подходи, а да ги допълват. Тяхната крайна цел е да защитават, свързват и потвърждават, независимо как се използват – самостоятелно или наред с други методи или карти от същата серия. “COPE” картите могат да подсилят процеса на разкриване и индивидуално изразяване, както и за всяка уникална стратегия за преодоляване на болката и страданието.

Ставайки свидетел на болката, независимо дали е собствената или на някой друг, може да доведе до прозрение и до нейното облекчаване. Създателите и издателите на “COPE” канят всички, които използват това средство, да се присъединят към тях и да се докаже утвърдената максима, че : „Споделената болка се превръща в половин болка и споделената радост е два пъти повече радост.“

*С останалите карти, с които ще работим в тренинга можете да се запознаете в програмата.


Тренингът е подходящ както за хора, с желание да развият познанията си за собствената си личност и за другите, така и за професионалисти, работещи в помагащи, социални и творчески сфери, психолози и психотерапевти.


Какво щредставлява обучението в работа с карти ОХ?


Програма:

=================================================

Уъркшоп 1: Persona / Personita / Cope
РОЛИ / ТРАВМИ / СПРАВЯНЕ
Времева рамка: 10:00 – 13:00 (с кафе пауза от 15 мин.)
Ще предложим индивидуални и групови техники за работа с личността и различните аспекти от нея, ролите, в които влизаме и зависимостите помежду им.
Ще имате възможност да се запознаете с терапевтични практики за работа с травми.
Ще оставим и място за творческо и креативно приложение на картите Persona, Personita и Cope.


=================================================
ОБЕДНА ПОЧИВКА: 13:00-14:00
=================================================

Уъркшоп 2: Habitat / Morena / Saga / Quisine
СВЕТЪТ / КОРЕНИ / ХРАНА


Времева рамка: 14:00 – 17:00 (с кафе пауза от 15 мин.)
Ще си зададем въпроси за връзката ни със заобикалящия ни свят с Habitat.
Ще се докоснем до корена си и общочовешкото, ще благодарим с картите Morena.
Каква приказка написахме заедно в тези два дни? Нека я разкажем със Saga.
Quisine - добрата среща с непознати, завършва с вечеря с приятели! - Техники за работа с храни с картите Quisine.
=================================================Водещ на семинара: Красимира Бонева

Млад професионалист, специализиращ в областите психология, психотерапия, психодрама.

Търсенето й на работещи инструменти я отвежда до ОХ картите, които успешно помагат в процеса на консултации и психотерапия.

Част от представителството на ОХ картите в България, чиято дейност е да популяризира този метод и даде възможност за достъпно обучение и сертифициране на повече колеги.

Дата: 14 март 2018, сряда, от 10 до 17 часа

Място на провеждане: Институт за изкуство и терапия, бул. Витоша 65
Такса за участие:

До 10 март: 90 лв
След 10 март: 110 лв.

*Колодите карти не са включени в цените, могат да се поръчат/закупят отделно на самото събитие. Преведени са на български език.Данни за банков превод:

Първа Инвестиционна банка,

Получател: Институт за терапия и експресивни изкуства ЕООД

BG43FINV91501016019644


Основание за плащане: Обучение карти ОХ/ име на участника


За записване:
Моля изпратете имейл със заявка на: info@artstherapyinstitute.bg

Tel. 0888885306