Блог

Зависимостите през призмата на семейните констелации: как да излекуваме лични и междупоколенчески травми

Излекувайте зависимостите, като създадете „констелация” от семейната си система

Иновативната техника на семейните констелации открива и третира дисфункциите и травмите в семействата.


В нашето общество се счита за нормално да имаш негативно отношение към хората, страдащи от каквато и да е зависимост. Това е разбираемо, тъй като зависимостите оказват отрицателно въздействие върху обществото и семейството в много аспекти. Това обаче е само повърхностен поглед върху нещата. Вече са налице редица изследвания на тема зависимости. При работата си с много клиенти създателят на метода на семейните констелации - Берт Хелингер, установява, че всички видове зависимости, най-вече сред мъжете, много често се дължат на липса на връзка с бащата. С други думи точно отсъствието на мъжката енергия на бащата причинява зависимостите. Така хората, най-вече мъжете, се опитват да открият тази енергия в наркотиците, алкохола, цигарите, работата и т.н.

Ако се замислим за семейните констелации, първото, за което се сещаме, е родословното дърво или за снимка на цялото семейство около трапезата за Деня на благодарността. За много клиенти, които посещават терапия за лечение на зависимости обаче, вероятно съществува по-дълбока констелация, често несъзнавана, съставена от взаимоотношения, а понякога и травмиращи събития, които продължават да оказват негативно въздействие върху клиента. Според някои клиницисти е възможно въздействието на подобни констелации да продължи с поколения, тъй като недовършеното дело, станало част от семейната психика, остава активно. Иновативните подходи за лечение са в състояние да хвърлят светлина върху тези силни поведенчески модели, за да се стигне до осъзнаване и освобождаване, както по-долу разказва Карън Карнабучи, клиничен психолог

*


02.jpg

*

През последните 25 години в практиката по лечение на зависимости се наблюдават революционни промени, изразяващи се в по-широко приемане на масово наричаните до този момент „експериментални терапии”, включително психодрамата и произтичащата от нея ролева игра. Сега лечението на зависимости добавя и нов член към групата – терапия чрез семейни констелации, която тъкмо започва да си прокарва път в практиката по лечение на зависимости в САЩ, въпреки че е популярна по цял свят. Идеята за семейните констелации е разработена преди около 30 години от Берт Хелингер, германски философ и психотерапевт, като първоначалната ѝ цел е справяне с травмите от Първата световна война. Методът е широко приет в Европа, Азия и Латинска Америка, а популярността му в САЩ се разраства.

Този подход не просто идентифицира реалността на простиращата се върху много поколения травма, но и предлага доказан метод за адресиране на обичайно считаните за неразрешими проблеми и освобождаване от тях. Сесиите със семейни констелации обикновено се провеждат в групи, като участниците в групата сядат в кръг.

Когато бъде избран участник, който да се изправи срещу свой личен проблем, останалите участници биват помолени да представляват членовете от семейната система на този човек.

Когато избраните участници се изправят, клиентът разполага всеки от тях в свободното пространство вътре в кръга. След като всички са разположени, клиентът се връща на своето място, за да наблюдава. Участниците, представляващи членове на семейството, биват помолени да подходят възприемчиво към всякакви чувства, натрапчиви мисли или силни импулси, които ги споходят, след което да разкажат за реакциите си или вътрешните си преживявания или да реагират на тях. Няма ролеви игри или актьорска играсамо инструкции да се следват преживяванията на тялото.

Когато се открие визия за нарушена динамика, фасилитаторът дава насоки за конкретни промени в начина на групиране на участниците – понякога става дума за преместване на човек от едно място на друго, а понякога за повтаряне на кратко целебно изречение, за да се постигне освобождаване от травмата и да се породи по-силно усещане за мир и помирение.

1_680x350.jpg

Алкохолът, насилието и бащата

Един от клиентите ми, „Даръл”, се чувстваше смутен, защото бил избутал и изблъскал силно жена си по време на спор. Тя заплашила, че ще го напусне и ще вземе със себе си трите им деца, а той пристигна в кабинета в разкаяние, засрамен и уплашен. Призна, че преди спора бил консумирал алкохол. Не одобрявал грубото отношение към жените и не искал това да се случва отново. Но също така каза, че не виждал друга възможност, освен да я удари, когато започнала спора.

Моделът показа, че пиенето му или мисълта за пиене ескалират, когато е ядосан на жена си, не успявал да се владее.

По-късно в „полевата” постановка Даръл постави себе си и баща си. Човекът, който представляваше баща му, гледаше настрани сякаш объркан от сина си. При въпрос за дядото по бащина линия, Даръл призна, че не знае кой е дядо му – в семейството се говорело, че човекът, когото наричал „дядо”, може да не е биологичният му дядо.

Включих мъж, когото нарекохме просто „биологичен дядо”, и го разположихме зад онзи, който представляваше бащата, като леко го докосваше по раменете. Бащата разказа, че се почувствал парализиран и не можел да движи ръцете си. След няколко минути обаче разказа, че усеща бавно затопляне по гърба си и започва да се чувства по-спокоен.

След това в триизмерната система беше въведен и Даръл, който застана пред бащата. Баща му беше инструктиран да постави ръце върху гърба на Даръл.

Даръл беше насърчен да се потопи в преживяването. Той призна, че първоначално чувството било „странно”. След известно време обаче се отпуснал и започнал да се чувства по-комфортно.

Когато дойде за следващия си сеанс за седмицата, разказа, че с изненада установил, че е в състояние да остане непоклатим, когато жена му започнела да го провокира по време на спор, като ѝ заявявал спокойно, че не желае да обсъжда темата.

*

300px_bigstock_Tree_Man_Roots_3256040.jpg

*

Марихуаната и изгубеният брат

„Моник” консумирала алкохол пред другите, а тайно насаме – марихуана. От време на време прибягвала и до лекарството за синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието на сина си и признава, че обожавала часовете си за ботокс терапия, каквито вероятно запазвала по-често от повечето жени, които познава.

„Просто личността ми е склонна към пристрастяване,” твърди тя преди накрая да признае, че изглежда марихуаната има особено голяма сила над нея.

В първата си сесия с констелация тя се съгласи да разиграем нейните отношения с марихуаната. Избра един участник от групата, който да представлява самата нея, и втори, който да представлява марихуаната.

Двамата бяха разположени близо един до друг. Докато Моник наблюдаваше отстрани, двамата започват да се прегръщат, да се държат един друг едва ли не с нежност.

Направената по-рано генограма на Моник показва, че майка ѝ ражда първото си дете, мъртвородено момче, една година преди да се роди Моник. Помолих още един член на групата да се присъедини към постановката, като представлява въпросния мъртвороден брат.

В продължение на доста време братът стоя в периферията на груповото пространство, като изглеждаше изгубен и дезориентиран. Бавно се придвижваше по-близо, докато не застана пред Моник, привличайки постепенно вниманието ѝ.

Тя и брат ѝ се погледнаха един друг, а представляващият марихуаната бавно отпусна „хватката” и след това отстъпи назад. Моник прегърна този изгубен брат. След това отново взе решение да се справи със зависимостта и започна редовно да посещава сбирките по 12-стъпковата програма и да говори по-откровено в индивидуалните си сесии.

*

6.png

*

Баща и син

„Бен”, 58-годишен художник, се бори с хроничния алкохолизъм от години и не спира да пие дори и след няколко престоя в клиники за рехабилитация. Кипва от гняв при споменаване на емоционално агресивния му баща, който се отказва от него преди да почине преди няколко години.

По време на сесията с констелация Бен се изправи лице в лице с представляващия баща му, зад гърба на когото се беше строила редица предци от мъжки пол. Бен и представляващият бащата известно време се гледаха един друг в мълчание. Бащата беше инструктиран да каже: „Аз съм твой баща, а ти си мой син. Ти винаги ще бъдеш мой син”

Следва дълбоко поемане на дъх от страна на Бен, който приема истината за тази връзка. Навежда глава, а фасилитаторът го подтиква да каже нещо съвсем различно от това, което би казало онова озлобено момче:

„Ти си мой баща, а аз съм твой син. Макар да не си ми дал нищо друго, ти си ми дарил живот и те почитам заради този дар.”

Синът отново се покланя, като се навежда до такава степен, че да усети смирение, уважение и съответно по-малкия си ръст спрямо по-големия баща.

Бащата казва: „Каквото и да си получил от мен, твое е.”

Синът отговаря: „То е повече от достатъчно - и ще постигна нещо в живота си в твоя чест. Давам ти място в сърцето си.”

След като усеща енергията на поколения мъже, Бен се разридава за сестра си, която е починала внезапно преди няколко месеца. Той не е бил в състояние да почувства загубата, но изглежда че силата в мъжкото родословие открехва деликатната чувствителност. Когато се прибира вкъщи, Бен спонтанно създава творба в чест на баща си, която превръща в олтар. Не му е казвано да създава тази творба, това просто се случва, след като той усеща признателност към бащата, чието стабилно присъствие той сега чувства зад себе си. След като започва ежедневно да говори с духа на баща си при олтара, Бен запълва празнината, която го преследва, откакто се помни. За първи път в живота си спира с прекомерната консумация на алкохол за продължителен период от време.

_______________________________________________________

04.jpg

Много клиенти, които се борят със зависимости, първоначално са скептични към този метод, което понякога се дължи на факта, че са загубили връзка с телата си и им е трудно да се „потопят” във възстановката. Други имат дългогодишен опит с традиционна терапия и са обезкуражени или са неподатливи на модалност, която е феноменологична, а не теоретична.

Ингала Робъл, водещ обучаващ по констелации от Мексико счита, че травмата, която страдащият от зависимост е понесъл в ранна възраст или която продължава от предишни поколения, оставя „дълбоки белези” върху душата на човека, а проявите на зависимост, било то от цигари, наркотици, които се смъркат или инжектират, или алкохол, се разглежда като начин сами да успокоим тези дълбоко навлезли страхове и травми.

Дина Островски, констелационен фасилитатор от Ню Йорк, наблюдава страхотни промени у клиентите си. Островски успешно използва семейните констелации в лечебен център в Коста Рика първо като терапевт – обучаващ, а след това като един от директорите на организацията. Сега работи с хора, страдащи от зависимости, в частната си практика в Ню Йорк. И тя като други специалисти, практикуващи констелации, счита констелациите за революционен метод за справяне със зависимостта към наркотици, алкохол, секс, никотин и храна.

„Идеята е, че пристрастяването е не просто личен проблем, а е част от семейната система е позната в класическата психотерапия,” казва д-р Островски. „Семейните констелации предлагат мощен инструмент за справяне с този аспект на зависимостта в средата на клиника за рехабилитация.”

Много специалисти смятат, че в основата на зависимостите стоят травмите. Островски си спомня, че пациентите, които имат в рода си представители на коренното население на САЩ, често установяват, че зависимостите им са свързани с травмата, която са преживели местните, заради загубата на земята, културата и начина си на живот с нахлуването на завоевателите европейци и американци с европейски произход. Друго откритие е наличието на връзка между вида субстанция, към който се развива зависимост, и нарушената връзка с родословието на бащата или майката.

„Така например при повечето хора, пристрастени към кокаин, има нарушена връзка с бащата и те използват кокаина като мост, който да ги свърже с мъжката им сила,” разказва Островски.

Джонсън, който работи с представители на коренното население на САЩ, добавя към списъка и травми, обхващащи много поколения, исторически травми, проблеми с близостта, обхващащи много поколения, както и значими загуби като убийство, самоубийство, ранна смърт, осиновяване или приемна грижа.

Понякога травмата не е толкова очевидна. „Винаги става дума за системен проблем, представляващ дисфункционално или оскърбително скъсване на привързаността към един или двамата родители,” казва Чефалу. „Ако проблемът не е с родителите, то тогава техните родители са били много пренебрегвани и зле третирани и те пренасят чувството от бабите и дядовците.”

„Клиентите просто не осъзнават, че не са получавали достатъчно грижа. От време на време са получавали основното, но в момента търсят грижата, която не са получили като деца.”

В крайна сметка клиентите придобиват сили да се включат в ролята на съ-лечител заради естеството на метода, който предполага сътрудничество. С повече практика клиентите, страдащи от зависимости, установяват по-голяма хармония с телата и емоциите си, като помагат на другите.

_______________________________

010.jpg

Какво можете да направите за себе си, ако страдате от зависимост?

Ако баща Ви не е край Вас, намерете негова снимка и я дръжте близо до себе си. Ако нямате снимка, то според Берт Хелингер, ако например пиете вино, трябва да си представяте, че го пиете заедно с баща си. Разбира се, трябва и да се научите да приемате баща си такъв, какъвто е и с благодарност за живота, с който Ви е дарил. Да, може да Ви трябва повече от един ден, за да го постигнете, може да отнеме известно време.

Семейни констелации от Берт Хелингер – това е методът, помогнал да се установят основните причини за зависимостите; това е подходът, който помага да се възстанови вътрешният стремеж към бащата.

Връзката с бащата може да се прекъсне след развод на родителите, но не всеки развод е толкова травматичен. Най-сериозните травми биват нанесени от разводите, при които майката не уважава бащата на детето и се изказва негативно за него. Ако хората се разведат, но запазят уважението си един към друг, ако майката се изказва за бащата на детето положително и с уважение и, което също е много важно, позволи на детето да обича баща си, ако не застава на пътя на детето към баща му, това значително улеснява детето при превъзмогване на травмата. От голяма полза за детето би било и ако бащата му казва, че винаги ще си остане негов баща независимо от всичко. Връзката с бащата може да бъде прекъсната, дори и когато родителите живеят заедно. И много често майката застава между детето и баща му. Това става, когато майката пренася собствените си проблеми или проблемите със съпруга си върху детето. Друга причина може да бъде травмиращо събитие в живота на бащата (например в детството му) или в предишните поколения (така нареченият „поток на любовта” може да е бил прекъснат дори още преди бащата да се е родил).

Ако желаете да разгледате тема, свързана с пристрастяванията или да си направите семейна констелация, вижте събитието http://www.artstherapyinstitute.bg/bg/catalog/id/30.html